Gathering Space Additions

Home / / Gathering Space Additions

An addition to an 18th century brick farmhouse in the Berkshires replaces a dilapidated carriage shed at the rear of the house.  In its place we added a large gathering space, which included a family sitting area and a large kitchen with a farm table. We chose to extend the existing historic rear el retaining its shape. Its saltbox roof allowed for some high windows above the upper cabinets.

On the interior common wall to the old house we kept the original portion of the brick wall, which shows the line of the original house. We kept the original exterior door as well and it opens into the gathering space – its substantial weight and beautiful paneling retain the sense of history as you walk through. read more below

The family has two people who love to cook, so the kitchen is large enough for them and their guests who gather at the table and on the couches nearby. The heated slate floor and the almost square shape of the addition add to the attractiveness and coziness of family entertaining.

There are beautiful views from all 3 sides of this room. A large expanse of French doors on the south and west side open the room to the forest and meadows.

There is a seamless blending of the new wood addition and the old brick farmhouse because the new gathering room extends the style and shape of the old. This retains the layers of history and adds interest.

Related Projects
Rear garage addition 3 webHistoric house interior renovation porch and rear elevation web